Χάρις Τσαλπαρά

Η Χαρούλα Τσαλπαρά γεννήθηκε στην Αθήνα. Με την παρότρυνση της δασκάλας της μουσικής προπαιδείας στο νηπιαγωγείο, συνεχίζει στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας». Σε ηλικία επτά ετών, ξεκινά να παρακολουθεί μαθήματα πιάνου στο «Ωδείο Αθηνών» στην τάξη του κ. Γιάννη Μιχαηλίδη καθώς και θεωρίας της μουσικής, την οποία ολοκληρώνει μαζί με το Σολφέζ και το Dictee στην τάξη του κ. Κυριάκου Τσολάκη. Το 2004 εισάγεται μεταξύ των δέκα πρώτων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Παν/μιου Αθηνών. Το 2005 συνεχίζει μαθήματα πιάνου στο Ωδείο «Ορφείο Αθηνών» με τον κ. Γ. Μιχαηλίδη ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις σπουδές της πάνω στην Οργανογνωσία, την Ιστορία της Μουσικής, τη Χορωδία, τη Μορφολογία της Μουσικής καθώς και τη Μουσική Δωματίου και το Πρακτικό Διδασκαλείο. Τον ίδιο χρόνο, παρακολουθεί ετήσιο σεμινάριο Μουσικοθεραπείας με τη μέθοδο Nordoff-Robbins από τη Μαρία Φρουδάκη και μετά την ολοκλήρωσή του εργάζεται εθελοντικά με ομάδα μουσικοθεραπείας στο ΠΙΚΠΑ Βούλας για ένα χρόνο.

Το 2008 αποκτά το πτυχίο Αρμονίας στο Ελληνικό Ωδείο στην τάξη της Ε. Τζεράχη, και συνεχίζει τις σπουδές ανώτερων θεωρητικών για να αποκτήσει, δυο χρόνια αργότερα, το 2010, το πτυχίο Αντίστιξης με άριστα. Αποφοιτά από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών το ίδιο έτος, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 2011, ολοκληρώνει τις σπουδές της στο πιάνο και αποκτά με άριστα το Δίπλωμα από το Ωδείο Ορφείο Αθηνών, τάξη του κ. Γ. Μιχαηλίδη. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της, παρακολουθεί, ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα, σεμινάριο Μουσικής στην Κοινότητα ( community music ) υπό την δρ. Χριστίνα Αναγνωστοπούλου και στη συνέχεια κάνει πρακτική του σεμιναρίου μαζί με ομάδα στο Κέντρο Ημέρας Ηλιοτρόπιο για ένα χρόνο. Από το 2005 ξεκίνησε να ασχολείται με την ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική ενώ από το 2007 και μετά, ανακαλύπτει και έκτοτε μελετά επισταμένα την ερμηνεία μεγάλων λαϊκών τραγουδιστριών, όπως η Ρόζα Εσκενάζυ, η Ρίτα Αμπατζή, η Στέλλα Χασκήλ, η Σωτηρία Μπέλλου, Ιωάννα Γεωργακοπούλου , η Νταίζη Σταυροπούλου κ.α. Από το 2013 ξεκινά να παίζει ακορντεόν, με πρώτο δάσκαλο τον Ανδρέα Τσεκούρα και στη συνέχεια με αραιές χρονικά συμβουλές του Ηρακλή Βαβάτσικα.

Αποτέλεσε μέλος λαϊκών και παραδοσιακών σχημάτων:

“HiPsi 78rpm”
“Μουσική Αυλή” - “Μουσική Αυλή –Smyrne” (Athenaeum Kelari, 2012-2013)
“Smyrna” (2014)
"Ρομβία" (2014-και σήμερα)
"Loukoum Trio" (2015)
"Μπαμ" (2016-και σήμερα)
"Banda Jovanica" (2015-και σήμερα)

Συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις:

"Μαρίκα" (2015) , "Nous sommes pareils à ces crapauds" (2016-2017)

Kυρίως από το 2011 και μετά, εργάζεται σταθερά ως τραγουδίστρια και μουσικός (μπαγλαμάς, ακορντεόν, πιάνο), σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, γεγονός που της έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσει σε μεγάλο βαθμό βιωματική γνώση πάνω στη λαϊκή μας μουσική. Παράλληλα, από το 2013, ζυμώνοντας εσωτερικά ολοένα τις μελωδίες της λαϊκής και παραδοσιακής μας μουσικής, ξεκινά να μελετά και να πειραματίζεται στο πιάνο, σε μια απόπειρα αναζήτησης της ταυτότητας του οργάνου στις ορχήστρες της αστικής λαϊκής μουσικής του 20ου αιώνα. Η αναζήτηση αυτή συνεχίζεται και μέχρι σήμερα και μάλλον είναι αμφίβολο αν θα τελειώσει ποτέ…To "πείραμα" αυτό ονομάστηκε PianOLAterna και παρουσιάζεται τα μεσημέρια του Σαββάτου στο μοναδικό Ουζερί με πιάνο στην Αθήνα, το "Ουζερί Λέσβος".

Έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες όπως τον Κώστα Ζαφειρίου, Κωστή Κωστάκη, Αλέκο Κανδηλιώτη, Ευγένιο Χαλίλ, Παναγιώτη Διαμάντη, Θάνο Μπούρη, το Γιάννη Παπαβασιλείου ‘’Βλάχο’’, τον Ηλία Καλιαμπέτσο, το Μάριο Παπαδέα, το Νώε Ζαφειρίδη και τον Αντώνη Αινίτη, το Μανώλη Δημητριανάκη, τη Μαριάνθη Λιουδάκη, την Ελευθερία Κουρλιά, Νίκο Τατασόπουλο, Σωτήρη Παπατραγιάννη, Κώστα Δουμουλιάκα, Γιάννη Νιάρχο, Αθηνά Λαμπίρη, Δημήτρη Κρανίδα, Νίκο Καρατάσο, Κλέαρχο Κορκόβελο, Φώτη Τσορανίδη, Βαγγέλη Χαλά, Χρήστο Μανιφάβα, Κώστα Κουτρουμάνο τη Θεοδώρα Αθανασίου και πολλούς άλλους.

Σήμερα, η Χαρούλα, είναι μέλος του σχήματος «Μπαμ» με τη Θεοδώρα Αθανασίου και το Γλαύκο Σμαριανάκη, Banda Jovanica με τον Κλέαρχο Κορκόβελο, Γιάννη Νιάρχο και Γλαύκο Σμαριανάκη, συνεχίζοντας παράλληλα το εγχείρημα PianOLAterna, ενώ εργάζεται σε διάφορους χωρους διασκέδασης μαζί με πολλούς συνεργάτες που ανήκουν στη μεγάλη άτυπη κοινότητα με κοινό σημείο αναφοράς τη μουσική του Γραμμοφώνου, καθώς και την παραδοσιακή μουσική του τόπου και ευρύτερα της ανατολικής Μεσογείου.

Read 1181 times

Media